VRBĚTICE A KAREL HAVLÍČEK (BOROVSKÝ - pro jistotu....)

18.04.2021 12:55

Zpráva o sabotáži ruských agentů ve Vrběticích opět vyvolala pachuť, kterou v poslední době pociťujeme ze všech stran: Znovu ožívá nostalgická vzpomínka po všeobjímajícím ruským panslovanství a bohužel i u lidí, kteří zažili osmašedesátý a jejich babičky pamatují, jak Rudá armáda v roce 1945 odvlékala do gulagů české občany ruské národnosti (a to s požehnáním rusofila Edvarda Beneše... Tenhle pletichářský prezident až příliš pozdě musel spolknout tu hořkou pilulku pravdy až na sklonku svého smutného života...)   

Karla Havlíčka Borovského umlčovala rakouská propaganda, prvorepubliková - panslovansky orientovaná i ta komunistická. I Havlíček zprvu tíhnul k panslavismu, stačila však jediná návštěva Rusi, aby rychle vystřízlivěl: "Chtějí nás zotročit a nepoctivě s námi smýšlí. Rusové jsou horší Maďarů", napsal po návratu, čímž věštecky předpověděl další historický vývoj.

A když k tomu přičteme jeho definici komunismu ve Slovanu z r. 1851, nezbývá, než se znovu poklonit na Olšanech velkému Čechovi: "Komunismus znamená v pravém a úplném slova smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. - Bez všelijakých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo vyrojiti jen z hlav několika pomatených lidí, kteří vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího nebo horšího, ale vždy něco jiného, než jest člověk."